Houten ombouw om Zandvoorts afvaleiland bij Thalassa

Ombouw afvalbakken Thalassamaandag 24 augustus 2020 11:01

Om afvalscheiden eenvoudiger en aantrekkelijker te maken voor strandgangers in Zandvoort is het afvaleiland naast strandpaviljoen Thalassa voorzien van een houten ombouw. Daarnaast is in augustus een proef gestart om zwerfafval tegen te gaan.

Vorige zomer zijn vier afvaleilanden op het strand geplaatst met containers voor plastic, glas, papier en restafval. Om het afvaleiland naast strandpaviljoen Thalassa mooier te maken, is een ontwerp gemaakt voor een houten ombouw. Wethouder Raymond van Haeften:

“We willen afval scheiden tot de norm maken. Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis. Met deze ombouw om het afvaleiland willen we afval scheiden voor onze badgasten niet alleen eenvoudiger, maak ook aantrekkelijker maken.” Het ontwerp van de houten ombouw is afkomstig van Hilly Jansen van het Zandvoorts museum en Kristel Veerman van het online platform Lief van Zandvoort.

Stimulans

Het eiland is een onderdeel van een experiment van Spaarnelanden en de gemeente Zandvoort om strandbezoekers te stimuleren hun afval te scheiden. Uit een eerste evaluatie blijkt dat ze met name glas en papier goed scheiden. De containers voor plastic bleken nog te vaak vervuild. Bij deze containers wordt nu nog duidelijker aangegeven dat ze bedoeld zijn voor plasticafval.
Als volgende stap wil Spaarnelanden de mogelijkheden bekijken om het afval te hergebruiken voor nieuwe producten door er bijvoorbeeld straatmeubilair van te maken.

Clean teams

Daarnaast is de gemeente gisteren (12 augustus) gestart met een proefproject om tijdens drukke stranddagen zogeheten clean teams in te zetten. In samenwerking met Spaarnelanden gaan de teams op het strand zwerfafval opruimen en bezoekers bewust maken van hun ‘afvalgedrag’. Ook delen ze papieren afvalzakken uit aan bezoekers die hiervan gebruik willen maken. De clean teams zijn tot en met zondag 16 augustus op het strand en de boulevard aanwezig. Als deze proef goed uitpakt, worden deze teams vaker ingezet.

« Terug

Reacties op 'Houten ombouw om Zandvoorts afvaleiland bij Thalassa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Laatste nieuws Blauwe Vlag

Sneller verduurzamen: de 10 belangrijkste subsidies voor ondernemers in 2021

Triodoshippo_inlineImageFullWidthmaandag 15 maart 2021 15:10 Wil je als mkb’er elektrische bedrijfsauto’s aanschaffen? Ben je zzp’er en denk je erover om een warmtepomp te installeren? Of ben je als bestuurder van een sportvereniging van plan een nieuwe, ... lees verder

IVN Trektochten

IVN Trektochten FB1maandag 15 maart 2021 15:04 Pak je rugzak, strik je wandelschoenen, vergeet je verrekijker niet en trek met een meerdaagse IVN Trektocht de natuur in! Onderweg kun je uitrusten en overnachten bij de Gastheren van het ... lees verder

Sluit je aan bij het zakelijke netwerk van de toekomst!

Groenezaken-00vrijdag 05 maart 2021 15:28 Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht in onze maatschappij. Bedrijven en consumenten kiezen tegenwoordig niet alleen op basis van prijs en kwaliteit, maar ook op basis van duurzaamheid. Men ... lees verder