KMVK

Nieuwsbrief Blauwe Vaantje

30 juni 2017

We wensen u een mooie zomer!

Graag bieden wij u de 2e nieuwsbrief van het Blauwe Vaantje aan van dit seizoen. U heeft als bezitter van dit vlaggetje duurzaamheid hoog in het vaandel. En dat is niet alleen belangrijk, het is ook gewoon leuk! Want we zien steeds meer duurzame oplossingen, verbanden, vernieuwingen. Soms met veel moeite, soms heel eenvoudig. Zo leest u in deze nieuwsbrief over de Plastic Soup maar ook over de innovatie van onze vlaggenproducent inzake het maken van vlaggen uit petflessen. Overal is een oplossing voor.

Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens werken hard met oog voor duurzaamheid, natuur en milieu. Al dertig jaar is Blauwe Vlag hiervoor een waardering. Zeventien Blauwe Vlag jachthavens  hebben ook de Groene Wimpel omdat ze nóg meer inspanningen verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en tot de koplopers behoren.

Kortom, er gebeurt veel in watersportland. U als bezitter van het Blauwe Vaantje draagt hier ongetwijfeld een steentje aan bij. Waarvoor dank. Samen gaan we voor duurzame watersport, schone havens en schoon vaarwater.

Wij wensen u een mooie zomer.

Team Blauwe Vlag Nederland.

Korting voor Blauwe Vaantje houders bij IJsseldelta Marina in Hattem

Watersporters die de Blauwe Vlag campagne ondersteunen door het voeren van het Blauwe Vaantje worden zeer gewaardeerd. Niet alleen in woorden, maar in Hattem ook in daden. Want IJsseldelta Marina geeft de passant met een Blauwe Vaantje aanboord korting op overnachten in deze haven. Meer informatie via de website van Jachthaven IJsseldelta Marina.

Groene Wimpel jachthavens

De Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens voldoen aan de strenge internationale criteria van FEE International. In Nederland zijn een 17-tal Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens die hier vrijwillig nog een schepje bovenop doen. Door te voldoen aan nog strengere eisen waaronder die van maatschappelijke betrokkenheid. Deze jachthavens hebben boven op de Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel. Welke havens dat zijn leest u op onze website.

Plastic Soep Surfer Merijn Tinga slaapt in Blauwe Vlag haven.

Langs De Lek liggen grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal en plastic flesjes. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga wil voorkomen dat de oceanen dichtslibben met dat afval. Op een supboard peddelt hij staande 1.200 kilometer over de Rijn. Zondagmiddag werd hij ontvangen in de met Blauwe Vlag gecertificeerde Jachthaven WSV De Helling waar hij de nacht doorbrengt in een trekkershut.

Vanuit de oorsprong van de Rijn in Zwitserland peddelt Merijn Tinga naar Hoek Van Holland om geld op te halen om de plastic soep die de natuur vervuild tegen te gaan. Afgelopen zondagmiddag werd hij door het bestuur van Jachthaven De Helling binnengehaald na zijn 25e dag op de Rijn en de Lek. ‘Plastisch afval zou helemaal niet moeten bestaan, het zou als een bron moeten

worden beschouwd,’ zegt Merijn, die peddelt met een supboard die volledig is vervaardigd uit afvalplastic. Met zijn actie wil hij ook geld ophalen om CEO’s van bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de plastic soep op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Hij zal met de donaties een deurwaarder bij bedrijven langssturen van wie hij het meeste plastic afval heeft gevonden tijdens zijn 28 daagse trip over de rivier.

Merijn Tinga ging graag op de uitnodiging van De Helling in en kreeg naast een slaapplek in een van de trekkershutten op het terrein ook een diner aangeboden bij Restaurant Op De Haven, zodat hij na een goede nachtrust zijn tocht richting Hoek van Holland kan voortzetten. Jachthaven en Camping De Helling heeft natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Afgelopen maand ontving zij daarom de Blauwe Vlag 2017.

“Dé IJsselmeerhavens”, samenwerkingsverband tussen 7 IJsselmeerhavens, maakt varen weer een stukje leuker!

Eind maart 2017 onder het genot van koffie en gebak werd in Volendam binnen het uur de samenwerking beklonken tussen 7 tophavens aan het IJsselmeer. Binnen maximaal een half dagje varen van elkaar bieden dé IJsselmeerhavens een spaarkaart aan de waterrecreant aan. Met de spaarkaart is, nadat drie havens zijn bezocht, de overnachting in de vierde haven helemaal gratis. Varen is de boodschap. Het IJsselmeer is een prachtig vaargebied en dit spaarsysteem maakt een tochtje nét even leuker.

Hoe werkt het?

De spaarkaart van De IJsselmeerhavens is verkrijgbaar op het havenkantoor van de havens en is gratis. Bij iedere nieuwe IJsselmeerhaven die bezocht wordt, krijgt de watersporter een sticker op de spaarkaart wanneer het liggeld wordt betaald. Iedere deelnemende IJsselmeerhaven kan maar één keer een sticker per kaart uitdelen, meerdere nachtjes in één haven zijn dus goed voor maar 1 sticker. Maar bij drie stickers (dus als drie havens al bezocht zijn) is de vierde gratis, ongeacht waar dit is. Vergeet de spaarkaart dus niet mee te nemen bij afrekenen!

Wie doen er mee?

De samenwerking is niet uniek, want hiermee volgen de havens voorbeelden zoals de Seven Sisters in de Delta en de Havenring Randmeren rond de Randmeren. Dit zijn vaarnetwerken waar de ligplaatshouders graag gebruik van maken en daarom goed dat dit nu ook voor het IJsselmeer mogelijk is. De deelnemers van het samenwerkingsverband “Dé IJsselmeerhavens” zijn: Marina Den Oever, Marina Makkum, Jachthaven Andijk, Marina Volendam, Jachthaven Lelystad Haven, Jachthaven Waterland (Monnickendam) en Marina Muiderzand (Almere). Waarvan de blauw gekleurde havens Blauwe Vlag havens zijn.

Jachthaven de Schapenput en Stadshaven Steenbergen

De afgelopen jaren is Jachthaven de Schapenput druk bezig geweest om de haven in De Heen uit te breiden en de haven in Steenbergen op te knappen. Kroon op dit werk is dat de Blauwe Vlag 2017 nu beide havens siert.

Sinds januari 2016 wordt de stadshaven in Steenbergen gepacht door Jachthaven de Schapenput. Vanaf dat moment is druk gewerkt aan het opknappen van de haven. De steigers zijn vernieuwd, het landdeel is netjes gemaakt en er is een nieuw havengebouw geplaatst. Daarnaast heeft de gemeente Steenbergen de omgeving van de haven en de oude havenkom van een forse opknapbeurt voorzien.

Het resultaat is dat Steenbergen een stadshaven heeft om trots op te zijn. Dit werd onderstreept tijdens het feestelijke openingsweekeind op 19, 20 en 21 mei, waarbij is als kroon op het werk de Blauwe Vlag jachthavens 2017 is uitgereikt. De vlag is met grote trots door Jachthaven de Schapenput in ontvangst genomen en gehesen.

Met het gereed komen van de stadshaven in Steenbergen beschikt Jachthaven de Schapenput nu over twee locaties die elkaar goed aanvullen. De in 2016 uitgebreide haven in De Heen is landelijk gelegen en biedt rust, ruimte en natuur, terwijl de haven in Steenbergen direct aan het gezellige stadscentrum ligt.

Jachthaven de Schapenput nodigt alle houders van het Blauwe Vaantje van harte uit om een kijkje te komen nemen in één of beide havens!

Getijdenwijzer Passantenhaven Terschelling

Het 30 meter lange getijdenobject balanceert op de kade. Dit object zit vast op een niet zichtbare scharnier, deze is gemonteerd op een betonnen fundering. Onder het object wordt een drijflichaam aangebracht om het drijfvermogen zodanig aan te passen dat het voldoet aan het gewicht van een aantal bezoekers. Aan het eind van het object zal er een kleine verhoging gemaakt worden zodat kleine personen en/of kinderen over het water heen kunnen kijken. Voor het afvoeren van hemelwater en opspattend zeewater zal er een dompelpomp geplaatst worden. Om extreem hoog water op te kunnen vangen zal er een tweede scharnierpunt aangebracht worden zodat het object hoger kan stijgen dan de kade.

Het hout wat toegepast wordt is milieuvriendelijk en zeer geschikt om te gebruiken in nabijheid van zout water.

Lees verder

Schone haven bij ZRMV De Batavier

Dat aangesloten zijn bij en het volgen van de richtlijnen voor het krijgen en behouden van de Blauwe Vlag meewerkt aan een schoner milieu c.q. haven werd onlangs in onze haven, ZRMV De Batavier aan de Maas, bewaarheid. Zittend op het achterdek met een paar vrienden zag een van hen een, naar wat hij dacht, muskusrat.

Men vond hem al wat beangstigend groot voor een rat maar toen hij of zij even de wal op klom was het meteen duidelijk, we hadden te maken met een heuse bever! Wellicht een "scout" op zoek naar uitbreiding van het territorium maar zeker een teken dat er schoon water is in de haven ZRMV De Batavier. Passanten zijn welkom maar bevers kunnen we helaas niet garanderen!

Eerste ervaringen met GTL diesel

Wat is GTL?
GTL staat voor Gas-to-Liquids. Het is een super schone dieselbrandstof die gemaakt is van aardgas. Via een ingewikkeld proces wordt aardgas omgezet in een synthetische diesel. Het kan zonder aanpassingen direct in de meeste dieselmotoren gebruikt worden. GTL heeft geen kleur, het ziet er uit als schoon water. Het belangrijkste verschil tussen GTL en gewone diesel is dat GTL van aardgas is gemaakt en diesel van aardolie. Daarnaast zit deze brandstof in een lagere gevarenklasse.

Naast een sterke reductie van NOx en fijnstof heeft GTL nog meer gunstige eigenschappen. GTL is biologisch afbreekbaar, het heeft een CFPP (Cold Filter Plugging Point) van -20°C. Tevens heeft het een Cetaangetal van 70, wat betekent dat de ontbrandingssnelheid van GTL bijna twee keer zo snel is als bij gewone diesel. Door deze schone verbranding wordt de smeerolie minder belast met roetdeeltjes wat een gunstig effect heeft op eventuele vervuiling van de motor.

Lees verder

Doorbraak: vlaggen van 100% gerecyclede petflessen

Met gepaste trots presenteren Semaphore Signs en de Dokkumer Vlaggen Centrale het nieuwe doek PETFLAG©. Het zijn de eerste producenten in de wereld met vlaggen gemaakt van 100% gerecyclede petflessen! Per jaar gebruiken we als Nederlanders met z’n allen bijna 1 miljard plastic flessen. Dat is meer dan 80 stuks per persoon! Wist je dat plastic flessen 100% recyclebaar zijn? Semaphore Signs is de maker van alle Blauwe Vlaggen en Blauwe Vaantjes wereldwijd.

Van deze petflessen maken de vlaggenproducenten weer een mooie wapperende vlag. Hoe? Bekijk het gehele in proces in deze animatie.

Lees hier alles over het duurzame petflessen doek.

Nieuw bij Jachthaven Jonkman: tiny huisjes!

Buiten ligplaatsen om hebben wij op een idyllisch plekje achterop de Jachthaven sinds begin juni twee tiny huisjes in de verhuur.

De huisjes staan direct aan het weiland wat grenst aan de Kagerplassen. Vanuit de tuin kijk u wijds uit zowel over het weiland als over de Jachthaven. U kunt zowel met de boot als te voet de huisjes bereiken.

Te huren via AirBnB vanaf 2 nachten!

Lees hier nieuwsbrief 6 - juni 2017 van 'Varen Doe Je Samen'.

Afmelden  |  Klik hier voor de online nieuwsbrief