KMVK

Nieuwsbrief Blauwe Vlag

juli 2016

Voorwoord

Hierbij ontvangt u onze Nieuwsbrief, waarbij wij u op de hoogte brengen van nieuws uit Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in Nederland. Deze nieuwsbrief is slechts een greep van ontwikkelingen in Blauwe Vlag jachthavens.  Alle informatie over Blauwe Vlag kunt u vinden op www.blauwevlag.nl We wensen u een fijne zomer met veel watersportplezier!

Directie en medewerkers Blauwe Vlag Nederland.

Volgt u ons al op Facebook?

Bezoekt u de Blauwe Vlag Nederland pagina. We stellen in samenwerking met onze partners leuke attenties ter beschikking bij het halen van bepaald aantal likes. Zo maakt u binnenkort kans op een zeilarrangement bij

Jachthaven Waterland Monnickendam

Waarom Blauwe Vlag?

Nederland telt in 2016 113 jachthavens die het keurmerk Blauwe Vlag mogen voeren. Dit is een vrijwillig keurmerk dat door de exploitant van de jachthaven wordt aangevraagd. Waarom? Omdat de jachthavens op een duurzame wijze omgaan met hun haven, het milieu en de natuur. Zij doen dit aan de hand van de internationale criteria van de Blauwe Vlag én ze willen ook graag dat dit door een externe partij gecontroleerd wordt. In Nederland is dat de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit in Driebergen. Deze Stichting is een samenwerkingsverband van ANWB, HISWA-Vereniging, RECRON en Koninklijk Horeca Nederland.

Ziet u een Blauwe Vlag op de jachthaven wapperen, dan mag u uitgaan van een gastvrije jachthaven met prima voorzieningen, schoon, veilig én met ook voor natuur en milieu. De keurmeesters van de Stichting KMVK komen dit ook jaarlijks controleren, daarover leest u elders in deze nieuwsbrief.

Struintochten vanuit Lingehaven in Gorinchem

Staatsbosbeheer organiseert struintochten bij slot Loevestein. Net buiten de Lingehaven Gorinchem vertrekt uw veerboot. Een super leuk vaartochtje heen en terug voor slechts 5 euro pp door een oerhollands rivierenlandschap. Riveer zet u af met de boot op de steiger tegenover de poort van slot loevestein. Voor de avondstruintocht op 22 juli kunt u gebruik maken van de watertaxi van riveer. www.riveer.nl

Hier Is het verzamelpunt van de struintochten door Staatsbosbeheer op 15 , 20, 22, 29 juli, 19 en 24 augustus 2016. Tijd is van 14-16 uur. www.staatsbosbeheer.nl of www.slotloevestein.nl

De groene Wimpel

In Nederland hebben 14 jachthavens naast Blauwe Vlag certificering een extra beloning ontvangen: de Groene Wimpel. Deze onderscheiding krijgen de jachthavens omdat zij extra inspanningen geleverd hebben boven op de internationale Blauwe Vlag criteria. Deze inspanningen zijn met name gericht op maatschappelijk verantwoord ondernemen, extra energiebesparende maatregelen en duurzame inkoop. De jachthavens met Groene Wimpel zijn te herkennen aan de, juist, groene wimpel. Meer informatie vindt u via www.blauwevlag.nl/groenewimpel

Jachthaven WSV De Oude Horn verduurzaamt door Blauwe Vlag certificering.

Sinds november 2015 is WSV De Oude Horn in Leerdam bezig met allerlei  aanpassingen, op het gebied van duurzaamheid in de jachthaven , om aan de criteria van Blauwe Vlag te voldoen. Zowel in hun infrastructuur (LED verlichting, handhaving milieu aspecten bij hun leden, extra afvalscheiding) als ook in de organisatie van of informatie over diverse mogelijkheden van verblijf in Leerdam en alle natuurschoon die de regio biedt.

Op de website van De Oude Horn staan links naar fiets en wandelroutes in de prachtige omgeving.

Klik hier voor meer informatie

Marina Den Oever: vogelspotten en duurzame vis op de kaart

Marina Den Oever, sinds 2015 Blauwe Vlag gecertificeerd, ligt in de kop van Noord Holland direct aan het IJsselmeer en Waddenzee. In de directe omgeving zijn heel mooie fiets- en wandelroutes uitgezet. Naast de jachthaven ligt het Robbenoord bos, met vele wandelpaden. Ten noorden van de haven ligt het voormalig Waddeneiland Wieringen, met o.a. het dorp Den Oever, waar men heerlijk kan uitwaaien op de Waddendijk.  De regio is zeer geliefd onder de vogelspotters. Zo zijn er dit voorjaar honderden vogelspotters op de jachthaven geweest voor bekijken van de Buffelkop eend en de Kleine Topper.

In het restaurant De Dikke Bries op de jachthaven werkt de chef uitsluitend met dagelijks vers aangeleverde producten. Zo komt de vis van de visafslag uit Den Oever, waar de duurzaam gevangen vis bijna dagelijks wordt aangevoerd.   www.marinadenover.nl of  www.dedikkebries.nl

Keurmeesters Blauwe Vlag nederland

Hoe werkt dat, het verdienen van een Blauwe Vlag? Een jachthaven meldt zich vrijwillig aan voor het verkrijgen van dit internationaal keurmerk. Na een grondige 0-meting draagt Blauwe Vlag Nederland de jachthaven voor aan een nationale jury. Deze nationale jury nomineert bij goedvinden de jachthaven en draagt deze voor aan de internationale jury van FEE International, de eigenaar van Blauwe Vlag. Deze jury kent uiteindelijk de Blauwe Vlag certificering toe.
De certificering is voor één jaar. Daarom staat er altijd een jaartal in de Blauwe Vlag. In de loop van het seizoen bezoekt een keurmeester van de Blauwe Vlag de jachthaven voor de jaarlijkse inspectie. Deze is verplicht gesteld door de internationale jury. De bevindingen van de keurmeester geven dan weer input voor de jurering van het Blauwe Vlag aanvraag in het volgende jaar. De keurmeester deelt zijn ervaringen vaak via de sociale media. Volgt u daarom de FB pagina van Blauwe Vlag Nederland!

Jachthaven van Middelharnis duurzaam en groen

De jachthaven van Middelharnis heeft een Blauwe Vlag en sinds dit jaar een Groene Wimpel. Een jachthaven verdient de groene wimpel als zij bovenop de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. Bij de jachthaven van Middelharnis zijn zonnepanelen op de sanitaire unit geplaatst. Ook zijn er waterbesparende douchekoppen en een energiezuinige ketel geplaatst. Tenslotte is er een mogelijkheid om frituurvet en plastic in te zamelen. In en rondom de jachthaven in Middelharnis is voldoende te beleven. In Middelharnis vind je Winkelcentrum ‘D’n Diek’ voor urenlang winkelplezier met leuke modewinkels, gezellige boetiekjes en sfeervolle terrasjes langs de karakteristieke haven. En heeft u een (elektrische) fiets bij u? Middelharnis heeft, net als meerdere dorpen op het eiland, een fietscafé (inclusief een elektrisch oplaadpunt). Zo kunt u na het winkelen weer ontspannen uw weg vervolgen.

Ruimte voor de Rivier: nieuwe jachthaven Deventer

De Zeil- en Motorbootvereniging Deventer is  trots op het verkrijgen van de Blauwe Vlag voor de Jachthaven Deventer. Het is voor de vereniging  een absoluut belangrijke stap in hun streven om continu te verbeteren.  “We hebben mede door het project ‘ruimte voor de rivier’ (de IJssel) letterlijk onze nieuwe positie verworven. Lagen we eerst als verenigingen afzonderlijk van elkaar in de Zandweerdsplas in Deventer, nu liggen we met elkaar aan hetzelfde steigercomplex. Het gaat om Roeivereniging Daventria met haar eigen boten- en clubhuis, de Deventer Watersport Vereniging, Sloeproeiers Daventre Portu en de Z.M.v.D.”, alsdus Lex de Vries, bestuurslid van laatstgenoemde vereniging. . Informatie over de veranderingen in Deventer kunt u lezen via

deze link

Gezond het water op vanuit De Boarnstream

Jachthaven de Boarnstream heeft naast Blauwe Vlag certificering ook de Groene Wimpel, omdat deze jachthaven extra aandacht heeft voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Jachthaven ondersteunt verschillende goede doelen. Zo zamelen de mensen van De Boarnstream gebruikte cartridges en mobiele telefoons voor de Stichting CliniClowns, met als doel ‘laat zieke kinderen weer even kind zijn’. Ook wordt het KWF ondersteunt. Gezond het water op is een belangrijke leidraad voor De Boarnstream. Daarom is in deze haven een prachtig systeem aangelegd voor de afzuigen van vuilwatertanks.

meer informatie

Waddenhavens werken gezamenlijk aan veilige en duurzame watersport.

In de Stichting Jachthavens Waddeneilanden werken de vijf  jacht- en passantenhavens op de Waddeneilanden nauw samen. Zo zet de stichting zich in voor onder meer een goede relatie vaarrecreatie en de natuur. Een verantwoorde en duurzame beleving van de prachtige Waddenzee en eilanden.  Meer informatie kunt u vinden op  www.waddenhavens.nl.

De waddenhavens van Texel, Terschelling en Vlieland zijn bovendien ook Blauwe Vlag gecertificeerd! Op Terschelling mét Groene wimpel.

Interessante natuurinformatie vindt u ondermeer hier
Afmelden  |  Klik hier voor de online nieuwsbrief