KMVK
11 oktober 2016

Nieuwsbrief Blauwe Vaantje houders

Kaartenactie voor bescherming en behoud Waddennatuur

'Ik pas op het Wad' is een campagne uit naam van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee. Bijna 30 belanghebbenden van de Waddenzee hebben dit actieplan onderschreven. Doel van de campagne is een basis te leggen voor een verantwoorde uitbreiding van het aantal ligplaatsen in de jachthavens aan de Waddenzee. Om deze campagne kracht bij te zetten, werden er dit vaarseizoen gratis ansichtkaarten met sfeerbeelden van het Waddengebied uitgedeeld en de oproep om hiervan te genieten door de 'Erecode voor Wadliefhebbers' in acht te nemen. 

De havens van het Waddengebied zijn voor passanten en andere recreanten vaak het starpunt voor 'een bezoek' aan de Waddenzee. Ook Blauwe Vlag Jachthaven Willemsoord heeft dit vaarseizoen meegeholpen aan de verspreiding van deze anischtkaarten met de sfeerbeelden van het Waddengebied. 

Klik voor meer informatie over 'Ik pas op het Wad'

Jachthaven De Boarnstream kiest voor milieuvriendelijk onkruid wieden

Havenmeester Jan heeft een duurzaam stuk tuingereedschap ontwikkeld, wat het overbodig maakt om (chemische) onkruidverdelgers te gebruiken. De parkeerplaatsen op het haventerrein van De Boarnstream bestaan uit grind, waar gemakkelijk onkruid op en tussen groeit. Om dit onkruid efficiënt te bestrijden heeft Jan de zogenaamde grindtrekker ontwikkeld. Dit mobiele apparaat kan achter de elektrische wagen gehangen worden en woelt als het ware het grind om. Hierdoor wordt het onkruid losgetrokken. De losse stukken onkruid drogen uit en verdwijnen vanzelf. Omdat de grindtrekker van oude onderdelen is gemaakt die anders bestemd waren om af te voeren, is het apparaat zelf ook nog eens zeer duurzaam.

Pontje bij Jachthaven Uitgeest

Kent u dat? Uzelf of uw klanten willen van de éne kant van de haven, naar het restaurant aan de andere kant van de haven. Maar te voet is dat al snel een kwartiertje en daarmee te lang.

Ook bij ons op de haven, jachthaven Uitgeest, was dat een probleem en dat is nu opgelost.

Wij hebben automatische zelfvarende kettingpontjes bedacht en gebouwd. Van de eerste versie met open kettingen en het vasthouden van een bedieningsknop, tot de huidige met een eenvoudige drukknop, die het mechanisme in gang zet en zorgt dat het pontje netjes tegen de overkant aan stopt. Aan beide zijden staat een kastje waarmee je, draadloos, de pont kunt oproepen.

Door de ketting blijft de diepte van de doorvaart probleemloos gehandhaafd en wordt de af te leggen afstand alleen beperkt door de lengte van de ketting.

Vanaf de eerste ingebruikstelling wordt dit pontje veel gebruikt, niet alleen door onze havengasten maar ook door toevallige passanten en vakantiebewoners van onze recreatiewoningen die vol enthousiasme de oversteek aangaan.

De bediening is zo simpel en rechtlijnig dat een ieder zonder problemen het pontje kan gebruiken. Ook aan de veiligheid is gedacht, als de pont in beweging komt gaat de waarschuwingslamp automatisch aan en als je onverhoopt met het pontje ergens tegenaan komt stopt hij volledig.

De pont draait op een accu die door een zonnepaneel geladen wordt en is daarmee volledig schoon en milieuvriendelijk. De overige techniek is zo eenvoudig mogelijk gekozen en daarmee bijzonder betaalbaar.

Klik hier om het pontje in actie zien.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met Menno Klein, Jachthaven Uitgeest menno@jachthavenuitgeest.nl.

Denk aan een milieuvriendelijk antivriesmiddel voor uw boot

Binnenkort is het weer tijd om de boot te helpen de winter door te komen. De boot kan op de kant, maar of hij nu in het water ligt, buiten op de bok staat of in een verwarmde hal is opgeslagen... Alles wat kan bevriezen moet uit je boot!

Zonder voorzorgsmaatregelen geeft vorst grote kans op ernstige schade aan de systemen. Antivries kan helpen deze schade tegen te gaan.

Vraagt u bij de jachthaven of in de winkel naar een milieuvriendelijk antivriesmiddel om uw boot winterklaar te maken! Hiermee wordt voorkomen dat er schadelijke stoffen in het water terect komen.

Blauwe Vlag jaarrond

Onder de 113 Blauwe Vlag jachthavens zijn verschillende havens die jaarrond geopend zijn en ook het gehele jaar voldoen aan de Blauwe Vlag criteria. Zij voeren dan een Blauwe Vlag op de haven met twee jaartallen, nu 2016-2017.

De certificering is geldig tot 1 april 2017. Neem bijvoorbeeld de jachthavens Marina Port Zelande of Jachthaven Biesbosch. Waterrecreatie stopt daar niet na de zomer. Hier worden winterwedstrijden gevaren, dit is altijd een spectaculaire belevenis. Om zelf te doen, of om naar te kijken.

Blauwe Vlag aanwezig op de HISWA te water

Van 29 augustus t/m 3 september 2016 vond de HISWA te water plaats op de NDSM werf in Amsterdam. De bootshow trok 23.600 bezoekers, dat is maar liefst 17,5% meer dan vorig jaar. De sfeer onder de exposanten en bezoekers was positief. 

Blauwe Vlag Nederland deelde samen met 'Varen doe je samen' een stand op de HISWA te water. Er werd informatie verstrekt over Blauwe Vlag en ook werden er weer Blauwe Vaantjes uitgedeeld aan de duurzame watersporter. 

Kent u nog een duurzame watersporter in uw omgeving die een Blauw Vaantje verdient? Neem dan even een kijkje op: http://www.blauwevlag.nl/vaantje

Facebook Blauwe Vlag

Volgt u Blauwe Vlag Nederland al op Facebook? Hier vindt u veel meer leuke nieuwtjes en acties van Blauwe Vlag Nederland.

LIKE & WIN! Op dit moment kunt u kans maken op een zeilarrangement voor 4 personen aangeboden door Waterland Monnickendam. Bij de 600e like verloten wij dit arrangement. De teller staat op dit moment op 568, dus wees er snel bij. 

Klik hier om onze Facebook pagina te liken. 

Afmelden  |  Klik hier voor de online nieuwsbrief