Litter Less Plus Campagne

Recentelijk hebben we vanuit FEE International ons nieuwe 10-jarige strategische plan uitgebracht, genaamd 'GAIA 20:30', met drie cruciale doelen voor ogen; om klimaatactie mogelijk te maken, milieuvervuiling te verminderen en de wereldwijde biodiversiteit te beschermen. Maar om de ambitieuze doelen van onze strategie echt te halen, en om de nog grotere doelstelling om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden te halen, hebben we ieders steun nodig.

Daarom zijn we verheugd om onze wereldwijde bewustmakingscampagne te introduceren: Litter Less Plus! Het thema? Vervuiling! Ons doel? Om het te verminderen natuurlijk!

Meer specifiek willen we ons richten op het verminderen van zwerfvuil, afval en onzichtbare verontreinigende stoffen door een meer verantwoorde consumptie (en productie) aan te moedigen en een meer circulaire benadering hanteren voor de manier waarop onze bedrijven werken.

Hiervoor hebben we verschillende webinars, activiteiten, cursussen en meer voorbereid voor de Litter Less Plus campagne die gedurende het hele jaar 2023 plaats zal vinden. En iedereen is uitgenodigd om mee te doen! Dus ook onze Green Key en Blauwe Vlag deelnemers uit de duurzame toerisme-industrie die accommodaties, stranden en jachthavens runnen.

Het hele jaar door zijn er verschillende activiteiten gepland. Je kunt ervoor kiezen om aan alles mee te doen, of juist aan die activiteiten die jij het interessantst vindt. Alle activiteiten zijn een gelegenheid om meer te leren over of actie te ondernemen om milieuvervuiling te verminderen! De activiteiten bestaan uit het volgende:

Webinars

3 webinars worden georganiseerd waarin kennis wordt gedeeld over vervuiling in de gastvrijheids- en toerismesector. Deelname is gratis en open voor alle Blauwe Vlag deelnemers die meer informatie en inspiratie op willen doen. Een uitgebreide uitleg wat de webinars inhouden is hier te vinden. De 3 webinars die gegeven zullen worden zijn:

 1. Waterbeheer in alle sectoren | 23 maart (REEDS GEWEEST)
  Gaat over: Het belang van de gezamenlijke inspanning om aquatische ecosystemen te beschermen tegen de bedreigingen van vervuiling, en om duurzame ontwikkeling op inclusieve, actieve en boeiende manieren te implementeren, als een uitdrukking van solide partnerschappen tussen de private en publieke sector die hand in hand gaan met het maatschappelijk middenveld.
  Wanneer: donderdag 23 maart 2023 om 14:00 – 15:30 uur.
  Terugkijken: De webinar terugkijken kan op het Youtube kanaal van Blue Flag International2
 2. Verantwoord verbruik| 25 mei (REEDS GEWEEST)
  Gaat over: Hoe de toeristenindustrie haar diensten heroverweegt om milieubewuste alternatieven aan te bieden.
  Wanneer: donderdag 25 mei 2023 om 14:00 – 15:30 uur.
  Meer informatie: klik hier voor meer informatie over de webinar
  Terugkijken: De webinar terugkijken kan op het Youtube kanaal van Blue Flag International
 3. Verantwoordelijke belanghebbenden| 29 juni (REEDS GEWEEST)
  Gaat over: verantwoorde acties promoten en beheerders en horecagelegenheden te inspireren om ecologisch duurzame beslissingen te nemen die zijn opgenomen in de toeristische ervaring, met een groot potentieel om bezoekers te onderwijzen in hun dagelijks leven. 
  Wanneer: donderdag 29 juni 2023 om 14:00 – 15:30 uur.
  Terugkijken: De webinar terugkijken kan op het Youtube kanaal van Blue Flag International

Online cursussen

Meer weten over vervuiling? Of wil je de principes van circulaire economie begrijpen? Bekijk dan de verzameling cursussen die nu beschikbaar is op FEE Academy! FEE Academy is het online leerplatform dat is ontworpen om onze leden en hun netwerken (waaronder alle Blauwe Vlag deelnemers) te ondersteunen door hen de tools en middelen te bieden om meer te leren over de aanpak van het probleem van verontreiniging.

De cursussen zijn voor iedereen gratis toegankelijk, je hoeft alleen maar een account aan te maken. De beschikbare cursussen bestaan uit:

 1. GAIA 20:30 Vervuilingscursus
  Gaat over: de verschillende soorten vervuiling en hun bronnen. De cursus beschrijft ook enkele van de belangrijkste milieu- en gezondheidseffecten van vervuiling en presenteert succesverhalen en voorbeelden van beste praktijken over hoe vervuiling kan worden voorkomen.
  Duur: gemiddeld 7 à 9 uur
  Aanmelden: klik hier om je aan te melden voor de cursus
 2. GAIA:2030 Circulaire Economie
  Gaat over: het concept van circulaire economie, de principes ervan en een uitleg hoe de principes worden gebruikt om van een lineaire economie naar een circulaire economie te gaan. 
  Duur: gemiddeld 10 à 12 uur
  Aanmelden: klik hier om je aan te melden voor de cursus

Quiz

Hoeveel weet jij eigenlijk over vervuiling? Doe een Litter Less Plus Quiz om je kennis over verantwoord verbruik en de negatieve effecten van zwerfvuil en afval te testen!

Er zijn dit jaar 2 quizzen te doen:

 1. Vervuiling op onze planeet
  Gaat over: Deze quiz is ideaal voor iedereen die wat basiskennis over vervuiling wil opdoen! Doe de quiz en deel het met collega’s om ze kennis te laten maken met het probleem.
  Deelnemen: De quiz is hier te vinden in het Nederlands.
 2. Vervuiling en toerisme
  Gaat over: Deze quiz gaat dieper in op de relatie tussen de toeristenindustrie en milieuvervuiling. Ideaal voor mensen die iets nieuws willen leren en hun kennis over het onderwerp willen verdiepen.
  Deelnemen: De quiz is hier te vinden in het Nederlands.

Best practices delen

Om andere deelnemers te inspireren zijn wij op zoek naar deelnemers die willen laten zien wat zij aan het doen zijn omtrent de Litter Less Plus Campagne. We zijn daarom op zoek naar best practices die bijdragen aan: 

 • Zwerfvuil en afval verminderen;
 • Bevorderen van verantwoorde productie en consumptie;
 • Kennis vergaren en acties ondernemen om onzichtbare verontreinigende stoffen te verminderen;
 • Bevordering van het model van de circulaire economie.

Heeft u inspirerende maatregelen toegepast binnen uw jachthaven/strand omtrent één van bovenstaande punten? Deel het dan met het Blauwe Vlag netwerk! De best practices kunnen naar ons gemaild worden op blauwevlag@kmvk.nl. Wij zullen het vervolgens verspreiden via onze mediakanalen.

Meer informatie

Meer informatie over de Litter Less Plus Campagne en diens onderdelen is te vinden op de website van FEE International en Blue Flag Global.