Getijdenwijzer Passantenhaven Terschelling

14-9 lounge trap met zitting kleur totaaldonderdag 29 juni 2017 16:16

Het 30 meter lange getijdenobject balanceert op de kade. Dit object zit vast op een niet zichtbare scharnier, deze is gemonteerd op een betonnen fundering. Onder het object wordt een drijflichaam aangebracht om het drijfvermogen zodanig aan te passen dat het voldoet aan het gewicht van een aantal bezoekers. Aan het eind van het object zal er een kleine verhoging gemaakt worden zodat kleine personen en/of kinderen over het water heen kunnen kijken. Voor het afvoeren van hemelwater en opspattend zeewater zal er een dompelpomp geplaatst worden. Om extreem hoog water op te kunnen vangen zal er een tweede scharnierpunt aangebracht worden zodat het object hoger kan stijgen dan de kade.

Twee spitse, schuin staande masten van 15 meter, uitgevoerd in staal, gezet en gepolijst en voorzien van een coating. De mast op de kade bevat namen van vaargeulen en plaatsnamen, deze zijn te verstellen, dit ivm met de wijzigingen van het wad. De mast in het water bevat een peilschaal. Hierop staat de ’water’ geschiedenis van Terschelling vermeld. De teksten worden er op geschilderd en daarna geconserveerd. Het hout wat toegepast wordt is milieuvriendelijk en zeer geschikt om te gebruiken in nabijheid van zout water. De binnen wanden worden bekleed met rechtopstaande planken. Het gehele object wordt aan de bovenzijde afgewerkt met een stevige houten rand/leuning. Het looppad bestaat uit balkjes op een houten regel, in verschillende hoogte uitgevoerd, om het uitglijden te voorkomen. Het looppad op de kade is verhoogd op stalen regels en verankerd aan een betonnen fundering.

Dit project is ontstaan uit het idee om gasten in de jachthaven en andere mensen het begrip 'NAP' (normaal Amsterdams peil) meer duidelijk en inzichtelijk te maken. Daarbij zijn de 'social steps' gekomen: een tribune-achtige aankleding van de kade in de hoek waar de getijdenwijzer geplaatst gaat worden. Alles is ontworpen door Marc van Vliet, kunstenaar (wereldberoemd op Oerol).

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Tjebbe van Weeren, jachthaven Terschelling: 0562-443337

   

« Terug

Reacties op 'Getijdenwijzer Passantenhaven Terschelling'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.