Pilot met drie stranden die het label Groene Strand Wimpel ontvangen voor natuurvriendelijkheid

Bontbekplevier2donderdag 16 september 2021 12:40

Op woensdag 29 september ontvangen drie stranden in Nederland een Groene Strand Wimpel. De Groene Strand Wimpel kan worden gezien als aanvulling op de al bestaande Blauwe Vlag – en richt zich specifiek op de natuur van de stranden.

De eerste drie locaties zijn twee stranden op/van Goeree Overflakkee in Zuid-Holland, het strand van Camperduin in Noord-Holland en Oranjezon in Zeeland. Op deze drie locaties wordt ook bekeken welke maatstaven goed werken om het label een werkbare en meetbare invulling te geven. Op termijn zal de stichting KMVK, die ook de Blauwe Vlag (schone stranden en duurzame jachthavens) beheert, de controle op de uitvoering op zich nemen. Erik van Dijk van de KMVK legt uit. “Het is mogelijk dat een strand De Blauwe Vlag voert, met daarnaast nog een Groene Winpel erbij.”

Bij Het Groene Strand staat natuur centraal

Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden veel soorten broedvogels een plek om te broeden. Ook dragen deze planten bij aan het ontstaan van nieuwe duinen op het strand. Helaas is er op de stranden door intensief beheer en menselijke activiteiten de laatste jaren weinig plek meer voor de natuur.  
 
Het Groene Strand wil daarom de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Verschillende natuurorganisaties hebben de handen ineengeslagen in dit project om samen met vrijwilligers, ondernemers en gemeenten dit te realiseren.  

Op 29 september is het dan zover, met een overhandiging van de eerste Groene Strand Wimpels. Stranden die dit keurmerk mogen voeren, hebben kunnen aantonen dat de natuurwaarden op het strand erkend worden, dat afspraken over beheer en gebruik deze waarden respecteren, dat een actieve, betrokken community zich er structureel voor inzet en dat mensen er weer van kunnen genieten.  

Organisatie

Project Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, de samenwerkende provinciale Landschapsorganisaties, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON. De Postcode Loterij ondersteunt het Groene Strand met een bijdrage van ruim 2,4 miljoen euro. 

Meer informatie: www.hetgroenestrand.nl

« Terug

Reacties op 'Pilot met drie stranden die het label Groene Strand Wimpel ontvangen voor natuurvriendelijkheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Laatste nieuws Blauwe Vlag

Circulair AAN! | begeleidingstraject voor bedrijven in Friesland om te verduurzamen

TAF frieslandwoensdag 27 september 2023 11:45 Duurzaamheid is geen bestemming, maar een reis. Ga mee op reis en ontdek hoe jouw bedrijf in de Friese gastvrijheidssector kan floreren in een wereld die vraagt om verandering! Wil jij samen met ... lees verder

Noord-Beveland verkozen tot Schoonste Strand van Nederland!

Noord-Beveland schoonste strandmaandag 31 juli 2023 10:44 Donderdag 27 juli werden op Ameland de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. Noord-Beveland, in het bezit van Blauwe Vlag, mocht de ... lees verder

Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Plastic afvalwoensdag 21 juni 2023 08:15 Gasten/bezoekers die vanaf 1 juli eten of drinken afhalen of laten bezorgen, betalen extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer ... lees verder