Statiegeld op blik vanaf 1 april 2023

Image06-03-2023 10:11 06-03-2023 10:11

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Het doel van de invoering van statiegeld op blikjes is het terugdringen van blikjes in het zwerfafval en blik weer inzamelen voor recycling, zodat er nieuwe blikjes van gemaakt kunnen worden.

Inzamelen in horeca
Voor horecaondernemingen verandert er niet veel. Al jaren worden de plastic flessen gescheiden ingezameld in de speciale statiegeld zakken. Voor de inname van blikjes wordt waar mogelijk dezelfde route gevolgd als voor plastic statiegeld flessen. De blikjes en flesjes kunnen bij elkaar, in dezelfde zakken worden verzameld en worden op dezelfde manier geretourneerd, veelal via de groothandel. Wanneer zij goederen komen leveren, nemen zij de volle zakken met plastic flessen en blikjes mee retour. Vervolgens wordt de inhoud van de zakken in een van de telcentra geteld en ontvangt de innamelocatie een overzicht van het aantal getelde verpakkingen, en creditfactuur en vervolgens het statiegeld retour op de opgegeven bankrekening.

Sparen voor het goede doel
Horecazaken zijn geen verplichte innamepunten. Outlets zullen het statiegeld terug willen van de verpakkingen van producten die worden uitgeschonken. Aanvullend zouden ze ook met een donatie bak kunnen werken. Het statiegeld dat hiermee wordt ingezameld wordt overgemaakt naar een goed doel naar keuze. Om de twee verschillende stromen administratief uit elkaar te houden, dient de locatie twee verschillende klantnummers aan te vragen. 

Aanmelden als innamepunt
Is uw locatie nog niet aangemeld als innamepunt bij Statiegeld Nederland? Dan kan dit gemakkelijk via de website van Statiegeld Nederland: Registratie Innamepunten - Statiegeld Nederland. In deze video vindt u een gedetailleerde uitleg over het aanmeldproces. 

Ongedeukt
Voor het retour krijgen van het statiegeld moet de barcode gescand kunnen worden in ons telcentrum. Daarom is het belangrijk dat het blikje en de plastic flessen zoveel mogelijk in herkenbare vorm worden ingeleverd.

Landelijke campagne
Statiegeld Nederland bereidt momenteel een landelijke consumentencampagne voor, die in de week van 1 april 2023 live gaat. De campagne-toolkit, met alle communicatiemiddelen, is reeds beschikbaar via deze link. We vragen u om de middelen vanaf 1 aprik breed in te zetten op uw locatie. Hierdoor wordt de consument snel en duidelijk geïnformeerd over het nieuwe statiegeldsysteem en hoe en waar de blikjes én flesjes ingeleverd kunnen worden.

Aanvullende vragen
Voor vragen over het statiegeldsysteem of het aanmelden bij Statiegeld Nederland kunt u mailen naar info@statiegeldnederland.nl

« Terug

Reacties op 'Statiegeld op blik vanaf 1 april 2023'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Laatste nieuws Blauwe Vlag

Noord-Beveland verkozen tot Schoonste Strand van Nederland!

Noord-Beveland schoonste strand31-07-2023 10:44 31-07-2023 10:44 Donderdag 27 juli werden op Ameland de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. Noord-Beveland, in het bezit van Blauwe Vlag, mocht de ... lees verder

Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Plastic afval21-06-2023 08:15 21-06-2023 08:15 Gasten/bezoekers die vanaf 1 juli eten of drinken afhalen of laten bezorgen, betalen extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer ... lees verder

Interview met Erik van Dijk: ‘Blauwe Vlag is een spoorboekje voor duurzaamheid’

Erik22-05-2023 09:07 22-05-2023 09:07 Onlangs verscheen op de website van de Watersportverbond een leuk en interessant interview met Erik van Dijk (National Operator Blauwe Vlag Nederland) over wat Blauwe Vlag en Groene Wimpel ... lees verder