Gemeente Súdwest-Fryslân koploper in strijd tegen plasticsoep
In Stavoren is een Shoreliner geplaatst, uniek voor het noorden
De haven van Rotterdam was de eerste locatie waar een Shoreliner is geplaatst. De Shoreliner is een nieuw plasticvangsysteem. Súdwest-Fryslân volgt nu, als eerste gemeente in het noorden. De Shoreliner is geplaatst in de haven van Stavoren.
Wat is een Shoreliner?
De term ‘plasticsoep’ kennen we allemaal, maar de Shoreliner hebben maar weinig mensen van gehoord. Dat is ook niet gek, want het is een nieuw plasticvangsysteem. De Shoreliner is ontwikkeld door advies- en ingenieursbureau Tauw BV. Het doel is dat er in het water minder plastic ronddrijft, dat oevers verontreinigt en uiteindelijk in zee terechtkomt. Hoe het systeem werkt, is te zien in het filmpje ‘Shoreliner vangt plastic soup in havens’: https://youtu.be/9Xmimy3yUC4.
Een steentje bijdragen
De gemeente heeft de Shoreliner bekostigd met subsidiegeld van Nedvang. Wethouder Erik Faber is blij met het resultaat. “Er ligt net zoals in andere havens veel zwerfafval in de haven van Stavoren. Wij kunnen als gemeente met de Shoreliner ons steentje bijdragen in de strijd tegen de wereldwijde plasticsoep.” De wethouder vindt het jammer dat de Shoreliner nodig is. “We hopen dat mensen hierdoor ook bewust met hun afval zullen omgaan.”
Veel meer zwerfafvalacties in de gemeente
Stavoren is niet de enige plek in de gemeente waar veel zwerfafval zich ophoopt. Vlakbij het havenkantoor in Makkum is ook zo’n plek. Daar gaat de gemeente een Seabin plaatsen. Dat is een zwerfafvalstofzuiger in het water: een dompelpomp zuigt het water aan, het afval blijft achter in de opvangbak en het water wordt weer teruggepompt.
Ook in Sneek zijn zulke plekken. De gemeente heeft begin dit jaar samen met firma Nagelhout Woudsend BV twee zelf ontworpen afvalfuiken in de gracht geplaatst, ter hoogte van de Jousterkade en het Grootzand. “We gaan dit soort systemen op meerdere plekken aanbrengen”, zegt wethouder Faber. “Of we kiezen voor een Shoreliner, een Seabin, een zwerfafvalfuik of iets anders, dat bekijken we per plek.”
Zwerfafval en de plasticsoep staan ook centraal bij de Waste Battle. De Waste Battle is een strijd op de middelbare scholen in de gemeente, waarbij leerlingen met ideeën komen om zwerfafval te voorkomen. De Waste Battle wordt onder andere door de gemeente bekostigd.
“Dit zijn acties waar wij als gemeente aan bijdragen, maar ik wil zeker ook alle inwoners noemen die zwerfafval opruimen”, zegt wethouder Faber. “We hadden een recordaantal deelnemers aan de Himmeldagen. Daar ben ik ontzettend trots op! En, in onze rubriek ‘De Grijper van de maand’ staat iedere maand een inwoner of groep inwoners centraal die structureel zwerfafval opruimt.”
Reacties op 'Gemeente Súdwest-Fryslân koploper in strijd tegen plasticsoep'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.