By the Ocean we Unite – Expeditie het Kanaal augustus 2017

BTOWU_003(1)dinsdag 01 augustus 2017 09:35

Vandaag dinsdag 1 augustus 2017 vertrekt een team van By the Ocean we Unite vanuit Rotterdam voor haar derde onderzoeksexpeditie rondom plasticvervuiling. Na eerdere succesvolle expedities naar Noorwegen en Schotland wordt dit keer het zuidelijke deel van de Noordzee en het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk aangedaan. Het doel van deze 17-daagse expeditie is tweeledig: kennis over plasticvervuiling in deze wateren vergroten en deze kennis delen met een zo breed mogelijk publiek.

In samenwerking met The Ocean Cleanup, het 5 Gyres instituut en de Universiteit Leiden doet een team van drie (maritiem) biologen onderzoek naar de hoeveelheid plastic aan het zeeoppervlak en in het zand van stranden langs de kusten. De crew wordt compleet gemaakt met enthousiastelingen die de wens hebben zelf zeilen op open zee te ervaren en te zien wat de gevolgen zijn van de plasticvervuiling in zee.

Onderweg doet de expeditie meerdere steden en eilanden aan, zoals Plymouth, Guernsey, en Oostende, om met lokale initiatieven en mensen in gesprek te gaan over hoe zij plasticvervuiling in hun omgeving ervaren en om kennis over het bestrijden van plasticvervuiling uit te wisselen. Plasticvervuiling in zee is een grensoverschrijdend probleem en een eventuele oplossing zal alleen mogelijk zijn door over die grenzen samen te werken en te verbinden.

De onderzoeksgegevens worden zoveel mogelijk real time digitaal gecommuniceerd. Om dit mogelijk te maken heeft ABB haar maritieme digitale applicatie geïnstalleerd op zeilexpeditie schip ‘Fantastiko’. Deze applicatie is onderdeel van een suite van producten die operaties op zee zo veilig en efficiënt mogelijk maken. Daarnaast zal op de Fantastiko ook het SPOS weerrouteringsprogramma gebruikt worden van MeteoGroup om zo de meest optimale route te kunnen kiezen tijdens de reis. Ook deze expeditie wordt vastgelegd in een documentaire. Filmmakers uit Engeland en Frankrijk laten vanuit de ogen van hun cultuur zien wat er wordt gedaan aan uitdagingen en oplossingen voor het plastic probleem. De première van deze documentaire wordt voorjaar 2018 verwacht.

Plasticvervuiling is één van de grootste milieu-uitdagingen van deze tijd. Enorme hoeveelheden plastic stromen elke seconde via rivieren en kanalen richting zeeën en oceanen. Via kennis, bewustwording en het collectief werken aan oplossingen tracht By the Ocean we Unite, samen met gelijkgestemde organisaties, de stroom plastic afval een halt toe te roepen. Het organiseren van onderzoek expedities, zoals Expeditie Het Kanaal, is één van de kernactiviteiten van de stichting, die onlangs haar 1-jarig bestaan vierde. Daarnaast organiseert de stichting één- en tweedaagse mini-expedities, lezingen, symposia, documentaire vertoningen en een plasticvrij eiland project.

www.bytheoceanweunite.org

« Terug

Reacties op 'By the Ocean we Unite – Expeditie het Kanaal augustus 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.