Eerste Seabin in gebruik genomen in strijd tegen ‘plastic soep’

Seabin Projectmaandag 30 april 2018 16:04

Bij Marina Muiderzand is vrijdag 17 november de eerste Seabin, een drijvende prullenbak, in gebruik genomen. Deze drijvende prullenbak zuigt plastic en andere troep op uit het water. Met de vinding wordt de strijd tegen ‘plastic soep’ en andere vervuiling aangegaan. De achterliggende gedachte van het project is om bewustwording tegen vervuiling van het water te creëren. 

“Wij kunnen het plastic in de zeeën niet opruimen, maar willen het goede voorbeeld geven. Ons doel is meer bewustwording creëren rond de rol die watersporters en onze ligplaatshouders zelf spelen in het schoon houden van het water in onze jachthavens en het vaargebied. De echte oplossing is stoppen met het water te vervuilen. Dus simpel gezegd: je rotzooi opruimen.” zegt Nanke den Daas van Marina Muiderzand bij de ingebruikname van de eerste waterprullenbak.

Seabin

The Seabin is een uitvinding van twee Australische surfers en botenbouwers: Andrew Turton en Pete Ceglinski. Zij zagen de toenemende vervuiling van de oceanen met lede ogen aan. “Als we op het land een vuilnisbak kunnen hebben, waarom dan niet ook eentje in het water?”, vroeg het tweetal zich af. Na vele jaren testen hebben ze een drijvende prullenbak ontwikkeld die je in het water van elke haven of dok kunt leggen. Meer details zijn te vinden op de website seabinproject.com.

Waterpomp

Met behulp van een elektrische waterpomp zuigt de Seabin plastic flessen, bekers, zakjes, kleine stukjes plastic, olieresten en ander afval dat drijft op het water naar binnen, terwijl vissen buiten schot blijven. Op die manier kan één Seabin in een jaar tijd 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen opruimen. In totaal een halve ton vuil. Al het ingezamelde plastic wordt gerecycled.

Video Seabin

Bekijk hieronder een video-impressie van de ingebruikname van de eerste Seabin:

 

Samenwerking Seabin en Thuishavens

Twee jaar geleden liep directeur Nanke den Daas van Thuishavens de twee ‘surfdudes’ tegen het lijf tijdens de internationale watersportbeurs METS in Amsterdam. Zij raakte zo enthousiast over hun verhaal dat ze besloot hun crowdfundingproject te steunen. Nu de productie klaar is mag het bedrijf daarom de eerste Seabin van Nederland in gebruik nemen. Als de Seabin op Marina Muiderzand een succes is, wordt de drijvende prullenbak in meer havens ingezet.

Wereldwijd

In de afgelopen weken zijn er wereldwijd Seabins geïnstalleerd in verschillende jachthavens. Gisteren was Nederland aan de beurt. CEO en co-founder Pete Ceglinski was zelf aanwezig in Almere om de eerste Seabin te lanceren. “Thuishavens was een van de eerste die onze crowdfunding campagne steunde. Daarom zijn mijn team en ik zeer verheugd met de ingebruikname van de eerste van naar we hopen vele Seabins in Nederland, die waterwegen schoner kunnen maken,” zegt hij. “Het enthousiasme dat we zien is geweldig. Niet alleen over het product Seabin, maar ook over het educatie- en onderzoeksaspect, zoals het praktische programma voor verschillende groepen in de maatschappij dat er aan gekoppeld is.”

« Terug

Reacties op 'Eerste Seabin in gebruik genomen in strijd tegen ‘plastic soep’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.