Feestelijke opening Getijdenwijzer Terschelling

Passantenhaven Terschelling 1dinsdag 03 juli 2018 10:42

Een feestelijke dag op de jachthaven Terschelling, Oeds Bijlsma, voorzitter van de Stichting Passantenhaven Terschelling opende in juni onder luid applaus de ‘Getijdenwijzer’. Een uniek project wat 2 jaar geleden startte met een idee van havenmeester Tjebbe van Weeren, naar aanleiding van de vele vragen over het getij, NAP, de waterstanden en de bereikbaarheid van de jachthavens op het wad.

De jachthaven van Terschelling realiseerde een Getijdenwijzer bij de haven, waar bezoekers het getij kunnen ‘beleven’. Door middel van de Getijdenwijzer kunnen de bezoekers onder andere zien welke slenken en geultjes bij welke waterstanden en omstandigheden bereikbaar zijn. Het is een interactief object, waarbij men het getij ‘actief’ kan beleven door het object in te lopen.

Het project heeft in totaal ongeveer €150.000,- gekost en is met behulp van subsidies, fondsen en een eigen bijdrage van de jachthaven gerealiseerd.

Masten

De Getijdenwijzer bestaat uit twee met elkaar verbonden masten. Eén van de masten staat op het land, de andere in het water. Op de mast in het water is de getijdengeschiedenis van Terschelling te zien. De wijzer is ontworpen door kunstenaar Marc van Vliet, onder andere bekend van het project ‘Streken’ op het Groene Strand tijdens Oerol 2015.

Uniek project

De getijdenwijzer is speciaal ontworpen voor de jachthaven op Terschelling. Het is een uniek object, wat nog nergens ter wereld bestaat. In de mooiste natuurlijke baai van Nederland gaat de getijdenwijzer op in het landschap en is verbonden met de nautische elementen van het eiland.

Groene haven in Nederland

De Stichting Passantenhaven Terschelling ontving dit jaar de Blauwe Vlag voor de 31e keer op rij. “We zijn erg trots op de 31e Blauwe Vlag én de 5e Groene Wimpel. Het is een erkenning van de kwaliteit van onze haven. We investeren veel in duurzaamheid, natuur en milieu. De Groene Wimpel is een waardering voor extra inspanningen die de koplopers van Blauwe Vlag jachthavens verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.” De Stichting Passantenhaven Terschelling behaalt een hoge score binnen de koplopersgroep de Groene Wimpel van de Blauwe Vlag. Extra feestelijk is dat de passantenhaven dit jaar 30 jaar bestaat.

NB: Voor meer informatie omtrent de Getijdenwijzer verwijzen wij u naar:

Oeds Bijlsma, voorzitter Stichting Passantenhaven en Tjebbe van Weeren, initiatiefnemer project Getijdenwijzer en havenmeester Stichting Passantenhaven: 0562-443337

Bron: St. Passantenhaven Terschelling
Bron foto: Liesbeth de Haan, St. Passantenhaven Terschelling

« Terug

Reacties op 'Feestelijke opening Getijdenwijzer Terschelling'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.