Hanna Verboom mee op plastic soep zeilexpeditie

Logo BTOWU Plastic Change Exp. Denmark 2018dinsdag 31 juli 2018 11:11

Rotterdam, 31 juli 2018 – Woensdag 1 augustus vertrekt een team van stichting By the Ocean we Unite vanuit Rotterdam op een 22-daagse zeilexpeditie naar Denemarken. Het doel is om onderzoek te doen en bewustwording te creëren over de plastic soep. Aan boord is een diverse groep van wetenschappers, filmmakers, enthousiaste deelnemers en impactmakers. Een van hen is sociaal ondernemer en filmmaker Hanna Verboom.

Hanna Verboom maakte eerder dit jaar een interviewserie met National Geographic over plastic vervuiling en was nauw betrokken bij de #stopmetplastic campagne. ''De gesprekken rondom plastic vervuiling maakten veel indruk op mij. We zijn verslaafd aan wegwerp plastic en we hebben vaak niet door wat het effect is hiervan, er is veel onderzoek nodig zodat we de gevolgen voor mens en milieu goed in kaart kunnen brengen. Expedities als deze spelen daar een belangrijke rol in" , aldus Verboom die als filmmaker mee reist. Ook Kiko Matthews, Engels wereldrecordhoudster solo oceaan-roeien, stapt aan boord.

Tijdens de expeditie wordt met een speciaal visnet wetenschappelijk onderzoek gedaan naar plastic in de Noordzee. Data zal worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Amerikaanse 5 Gyres Instituut, die plasticvervuiling in zeeën en oceanen wereldwijd in kaart brengt. Onderweg gaat het team op bezoek bij wetenschappers van de Universiteit van Roskilde, GEOMAR in Kiel en het NIOZ op Texel. Ook participeren ze in een citizen science project van de Universiteit Leiden. Dr. Nanne van Hoytema, wetenschapscoördinator van de expeditie: ‘’We hopen een waardevolle bijdrage te leveren aan de wetenschap. Tegelijkertijd houd ik mijn hart vast. Tijdens een eerdere expeditie vonden we voor de kust van Normandië maar liefst een hoeveelheid zichtbare plastic deeltjes dat gelijk stond aan 130.199 stukjes per vierkante kilometer oppervlaktewater!”

Naast wetenschappelijk onderzoek doen, is de expeditie vooral een middel om bewustwording te creëren. Niet alleen onder de deelnemers, maar ook onder het bredere publiek, bedrijven en beleidsmakers. Onderweg worden verschillende evenementen georganiseerd, waaronder publieke lezingen, beach clean-ups en een publieks- en netwerkbijeenkomst bij de VN. Ook de gasten aan boord worden actief betrokken. ‘’Het is geweldig om te zien hoe de deelnemers na een intense expeditie als gepassioneerd oceaan ambassadeur van boord stappen. Zij zijn de verlengstukken van onze organisatie’’, aldus expeditieleider Karl Beerenfenger.

Deze zeiltocht is een samenwerking met het Deense Plastic Change. Het is de vijfde expeditie van de onlangs twee jaar oud geworden stichting. Zij vindt haar kracht in storytelling. Het aansprekende aspect van de open zee, een zeilschip en bijdragen aan deze planeet nodigt uit tot verhalen. Eerdere expedities voeren naar Noorwegen, Schotland en de Kanaaleilanden.

Het team, de geplande en gevaren route, de weersomstandigheden en de onderzoeksresultaten zijn live te volgen via de website, dankzij het door ABB geleverde zogeheten OCTOPUS systeem. In september vaart de stichting een weekend-expeditie op de Waddenzee, geïnteresseerden kunnen zich melden via de website: www.bytheoceanweunite.org.

« Terug

Reacties op 'Hanna Verboom mee op plastic soep zeilexpeditie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.