Zoektocht oplossing waterplanten Alkmaarder- en Uitgeestermeer

waterplantendinsdag 03 juli 2018 11:30

De laatste jaren ondervinden waterrecreanten steeds meer overlast van waterplanten op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer wil dit aanpakken.

Waterplantenproblematiek
Op het meer zijn steeds meer watersporters die problemen ondervinden door waterplanten. Deze blijven achter het roer of motor vast zitten, zodat de boot onbestuurbaar wordt of zelfs stopt. Dan moeten eerst de planten weggehaald worden, voordat de weg vervolgd kan worden.

Smalle waterpest
Op vele plekken in Nederland hebben watersporters last van waterplanten. In het Alkmaarder- en Uitgeestermeer gaat het om de smalle waterpest. Deze waterplant kwam oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar heeft zich hier wel gevestigd. De afgelopen jaren is deze explosief in het meer gaan groeien door de goede waterkwaliteit en nu extra door het relatief warme voorseizoen. De plant bevindt zich vooral in het gebied De Dodde maar manifesteert zich ook op andere plekken binnen het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Aanpak
Voor het probleem is geen verantwoordelijke partij aan te wijzen. Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer voelt zich echter wel verantwoordelijk vanuit haar recreatiedoelstellingen om hier iets aan te doen. Het recreatieschap is momenteel inzichtelijk aan het maken wat de omvang van het probleem is, welke ervaringen en oplossingen er al zijn voor het terugdringen van de waterpest en welke regels daarvoor gelden. Dit gebeurt samen met een ecologisch adviesbureau. Het verwijderen of vernietigen van alle smalle waterpest zal niet mogelijk zijn. Maar we kunnen wel proberen om het beheersbaar te maken.

« Terug

Reacties op 'Zoektocht oplossing waterplanten Alkmaarder- en Uitgeestermeer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.